Pražená zrnková káva.Směs arabici a robosuty. Německá káva.foto ilustr.
Káva vytvořená speciálně pro přípravu v kávových automatech a přístrojích na espresso. Jemná kompozice z nejlepších plantáží světa s typickou chutí italského espressa a se zlatohnědou pěnou crema. Pro přípravu v přístrojích na espresso se používají speciálně přebraná zrna, která se pak pečlivě praží. Espresso d´Oro s plným aroma a jemnou pěnou je mimořádným zážitkem i jako cappuccino a latte macchiato.
Hodnocení:
**** silnější káva
*** střední obsah kofeinu
** jako káva ranní
**** velmi dobrá také jako espresso, cappuccino nebo Latte Macchiato
Zpracování kávových zrn prochází mnoha procesy, od jejich usušení, přes loupání, leštění a třídění až k nejdůležitější fázi a tou je pražení. Kávová zrna před pražením jsou zelená, teprve pražením získávají svou typickou hnědou barvu a vůni.
Pražení je uměním, každý druh kávy vyžaduje jinou sílu pražení a zrna se nesmí v žádném případě přepálit a zhořknout. Musí být zachována kvalita a vůně kávy. Káva se připravuje mnoha způsoby a každý z nich vyžaduje jiný způsob mletí. Nerovnoměrně umletá káva může pokazit chuť i nejkvalitnějších zrn.
Při nákupu je lépe kupovat celá zrna a před přípravou kávy si umlít pouze potřebné množství, protože u mleté kávy platí úměra, že čím déle je káva umletá, tím více se vytrácí její chuť a vůně.
Káva je dnes vyhledávaným nápojem a jednotlivé země si úspěšně konkurují v její spotřebě. Káva se stala oblíbeným a vyhledávaným nápojem téměř na celém světě. Je přírodním zdrojem antioxidantů, má podobné účinky jako zelený čaj. Pro svůj obsah kofeinu je vyhledávána jako prostředek povzbuzující mysl, působí proti únavě a při rozumné konzumaci může posilovat přirozenou obranyschopnost buněk v těle. Kofein stimuluje centrální nervovou soustavu a působí pozitivně na výkonnost člověka.
Pokud potřebujeme překonat únavu, pak zřejmě zvolíme kávu s vysokým obsahem kofeinu, která je silnější a účinnější a s jistotou vybereme kávu robustu. V případě, že chceme svou mysl pouze lehce povzbudit a chceme si vychutnat jemnou a lahodnou chuť s příjemným aroma, pak patrně sáhneme po kávě s nižším obsahem kofeinu a tou je kávaarabika.
Při výběru kávy je třeba brát zřetel na to, že káva musí být čerstvá, vždy je proto výhodnější nakupovat kávu zrnkovou a umlít si pouze potřebné množství. Pokud kupujeme kávu mletou, pak jedině vakuově balenou. Je třeba také zohlednit fakt, pro jakou příležitost chceme kávu pít.